Kako prevladati stres u školi i postići ravnotežu?


Prevladavanje stresa u školi i postizanje ravnoteže može biti izazovno, ali postoje različite strategije i tehnike koje mogu pomoći vašoj djeci da se s njime nose.

 

 

Evo nekoliko vrsta stresa s kojima se učenici često susreću u školi, zajedno s načinima suočavanja s njima:

AKADEMSKI STRES

Kao roditelji, zajedno s djecom planirajte školske obaveze unaprijed kako bi izbjegli paniku i nelagodne situacije pred rokove kad kreću ispiti ili imaju velike količine zadaće.

Ako imaju poteškoća s gradivom, pokažite im da vas mogu potražiti pomoć, isto tako da se mogu obratiti svojim nastavnicima ili drugim školskim kolegama.

SOCIJALNI STRES

Objasnite im da razgovaraju sa svojim prijateljima kao i s vama, unutar obitelji, o svim svojim problemima i osjećajima. Ponekad je samo dijalog dovoljan za osjećaj olakšanja. Bitno je učiniti da se osjećaju ugodno u školskim klupama.

VREMENSKI STRES

Naučite ih kako učinkovito upravljati vremenom, postavljanjem rasporeda, prioritiziranjem zadataka i izbjegavanjem odgađanja o čemu smo već pisali pa pročitajte blog na tu temu. Naučite ih kako da uključe redovite kratke stanke tijekom učenja kako bi osvježili svoj um i tijelo.

EMOCIONALNI STRES

Naučite zajedno s njima tehnike dubokog disanja, meditacije ili joge kako bi ih smirilo i kako bi smanjili stres. Redovita tjelesna aktivnost pomaže u oslobađanju stresa i poboljšava opće raspoloženje.

STRES OD PRETRPANOSTI AKTIVNOSTIMA

Neka imaju dovoljno vremena za odmor i aktivnosti koje vole izvan škole. Neka razmisle o svojim interesima i obavezama te postave prioritete kako bi izbjegli prenatrpanost istima.

STRES OD USPOREDBE S DRUGIMA

Neka se usredotoče na vlastiti napredak i razvoj, umjesto da se neprestano uspoređuju s drugima. Podsjetite ih da svatko napreduje vlastitim tempom. Svatko od nas je individua za sebe!

Važno je napomenuti da nema univerzalnog rješenja za prevladavanje stresa, i što djeluje za jednu osobu možda neće djelovati za drugu.

 

Stoga je važno eksperimentirati s različitim tehnikama i pristupima kako bi pronašli ono što njima kao učenicima najbolje odgovara. Ponekad je samo važno znati koliko je dovoljno dobro.

Saznajte više o našim paketima za ponavljanje gradiva od 5. do 8. razreda.