10 savjeta za učenje koji će vam pomoći da postignete bolje rezultate u školi!


Postizanje boljih rezultata u školi zahtijeva predanost, organizaciju i učinkovite tehnike učenja. Bez obzira na razinu obrazovanja, praksa dobrog učenja može pomoći da svaki učenik ostvari svoj puni potencijal.


Kroz ovih 10 savjeta za učenje neka vaša djeca postignu bolje rezultate u školi:

 

POSTAVLJANJE CILJEVA

Definirajte zajedno s njima jasne i mjerljive ciljeve za svaki predmet. Postavljanje ciljeva omogućuje fokusiranje na konkretne zadatke i pruža osjećaj zadovoljstva kada ih postignu. Kada se postave jasni i mjerljivi ciljevi za svaki predmet, imaju konkretan smjer u kojem trebaju ići. Primjerice, zajedno s njima odredite broj lekcija koje će tog dana proučiti ili broj zadataka koje će izvježbati. Ova taktika pomaže im da zadrže fokus na ono što je zaista bitno i izbjegnu mogući gubitak pažnje.

 

Kada znaju koji su ciljevi, motivacija se povećava, a svaki puta kada i ostvare pojedini cilj bit će zadovoljni i ponosni zbog svojeg napretka. Osim što dobivaju osjećaj kontrole nad učenjem, postavljeni ciljevi smanjuju osjećaj stresa jer se točno zna što je potrebno učiniti kako bi se pojedini cilj ostvario.

 

RASPORED UČENJA

IZRAĐIVANJE BILJEŠKI

Uz aktivno slušanje na školskim satima bilo bi dobro da ih upoznate s izradom bilježaka, koje su pregledne i strukturirane. Pisanje bilješki pomaže u boljem razumijevanju gradiva i kasnijem ponavljanju.

Izrada bilješki pomaže da zabilježe ključne informacije tijekom predavanja što znači da su prisutni, a povećava i njihovu sposobnost razumijevanja i pamćenja gradiva. Pisanje bilješki prisiljava ih da strukturiraju informacije i prepoznaju ključne koncepte. Imajući bilješke, mogu usporediti informacije iz drugih izvora (npr. knjiga, članaka) kako bi dobili cjeloviti pogled na gradivo. Pritom će razumjeti i upoznati temu u širem kontekstu. Također, kada redovito pregledavaju svoje bilješke, potiču svoje pamćenje i obnavljaju informacije što je korisno i za dugoročno razumijevanje i pamćenje sadržaja teme.

 

KORIŠTENJE RAZLIČITIH IZVORA

Osim školskih udžbenika, omogućite im da istražuju i koriste druge pouzdane izvore poput članaka, online resursa, i interaktivnih edukativnih materijala kako bi proširili svoje znanje.

 

Kada koriste različite izvore, dobivaju uvid u različite perspektive o istoj temi. Online resursi i članci često se brže ažuriraju od tradicionalnih udžbenika. To znači da mogu pristupiti najnovijim informacijama, istraživanjima i trendovima u njihovom području interesa. Interaktivni edukativni materijali mogu biti zabavniji od tradicionalnih tekstualnih izvora jer koriste vizualne elemente, videozapise i vježbe koji im svakako mogu pomoći da bolje razumiju gradivo.

 

PRONALAŽENJE NAJBOLJE METODE UČENJA

Neka pokušaju prepoznati svoj stil učenja, bilo da je to vizualno, auditivno ili kinestetičko, i tako prilagode svoje tehnike učenja koje odgovaraju njihovim preferencijama.

Prepoznavanje vlastitog stila učenja omogućuje im da pronađu metode koje su najučinkovitije. Ako su vizualni tip, crtanje shema i dijagrama može im pomoći u boljem razumijevanju gradiva. Ako su auditivni tip, čitanje naglas ili dostupne snimke mogu im pomoći prilikom boljeg pamćenja. Ako su kinestetički top, korištenje prakse i praktičnih primjera može im pomoći da bolje usvoje gradivo. Postizanje uspjeha koristeći vlastite metode učenja pojačava njihovo samopouzdanje, što olakšava učenje novih koncepata.

Svatko od nas je individua i svatko ima svoje jedinstvene načine učenja i razumijevanja. Prilagodbom tehnika učenja svojem stilu, stvaraju individualni pristup koji im je prilagođen.

 

GRUPNO UČENJE

Rad u grupi može biti koristan za razmjenu učeničkih ideja i razjašnjavanje nejasnoća. No, pokušajte im objasniti da im kao takvo grupno učenje ne odvlači pažnju od zadatka.
Grupno učenje ima brojne prednosti kada se koristi na pravi način, ali važno je postaviti određene smjernice kako bi to iskustvo bilo produktivno i učinkovito. Rad u grupi omogućuje im da čuju različite perspektive i ideje koje mogu proširiti njihovo razumijevanje gradiva. Također, kada naiđu na nejasnoće, školski prijatelji i kolege mogu im pomoći da ih zajedno razjasne. Dijeljenje znanja može obogatiti iskustvo učenja i omogućiti bolje razumijevanje materijala. Također, grupno učenje omogućuje im razvijanje vještina timskog rada, što je vrijedno iskustvo u školi i kasnije u profesionalnom životu.

 

REDOVITO VJEŽBANJE

Redovito vježbanje i ponavljanje gradiva ključno je za dugoročno pamćenje i razumijevanje. Kreirajte im kvizove ili dopustite njima da sami kreiraju vlastite kvizove ili pokušaju podučavati nekoga drugoga kako bi produbili svoje znanje.
Mozak ima tendenciju zaboravljanja informacija koje ne koristimo redovito. Redovitim ponavljanjem, sprječavaju zaboravljanje i osiguravaju da informacije ostanu svježe u sjećanju. Ponavljanje, također omogućuje da dublje razumiju gradivo. Svaki put kad se vraćaju na određenu temu, mogu povezati nove informacije s već postojećim znanjem što dovodi do boljeg razumijevanja. Aktivno učenje, u kojem obrađuju i prenose informacije, povećava razinu angažmana i učinkovitosti učenja.

 

ODRŽAVANJE RAVNOTEŽE

Iako je obrazovanje važno, moraju održavati ravnotežu između škole, obitelji, društvenog života i odmora. Odmor im omogućuje veću sposobnost koncentracije i učenja.

Redoviti odmor i vrijeme posvećeno hobijima ili društvenim aktivnostima dopuštaju njihovom mozgu da se odmori i oporavi. Kada su dobro odmorni, njihova mentalna svježina se povećava, a to im omogućuje bolju koncentraciju i učinkovitije učenje. Održavanje odnosa s obitelji i prijateljima pruža im podršku i osjećaj pripadnosti. Društveni život pomaže im da se osjećaju povezano s drugima i pruža emocionalnu podršku koja im je potrebna tijekom zahtjevnih razdoblja. Odmor i smanjenje stresa doprinose njihovoj sposobnosti pamćenja i boljem razumijevanju gradiva.

 

UKLANJANJE MOGUĆIH OMETANJA IZ OKOLINE 

Omogućite im mirno okruženje za učenje kako bi se bolje usredotočili na gradivo. Isključite im ometajuće faktore kao što su pametni telefoni ili televizor dok uče. Riješite se onoga što im potencijalno odvlači pažnju jer je osiguravanje mirnog okruženja za učenje iznimno važno kako bi bili produktivniji i razumjeli gradivo kako treba.

Kada se nalaze u mirnom okruženju, njihov mozak može bolje procesirati i povezivati informacije. Ometajući faktori mogu povećati razinu stresa i napetosti tijekom učenja. Isključivanje tih faktora stvara opuštajuće okruženje, što pomaže u smanjenju stresa i olakšava proces učenja. Kada se usredotoče bez ometanja, mogu brže izvršiti zadatke i gradivo. Ovakav način im onda omogućuje da uštede vrijeme i imaju više slobodnog vremena za druge aktivnosti. Redovito učenje u mirnom okruženju pomaže im stvoriti naviku koja će im koristiti i u budućnosti. Neka navikavaju svoj mozak na fokusiranje na određene zadatke i stvaranje konstruktivnih radnih navika.

 

DOPUŠTANJE PITANJA ZA POMOĆ

Objasnite im da se ne boje tražiti pomoć učitelja, vašu pomoć ili pomoć školskih prijatelja ako im je potrebno dodatno objašnjenje ili podrška. Ponekad drugi pogled može donijeti novi uvid u gradivo. Pitati za pomoć ili savjet ključan je korak u učenju jer donosi brojne koristi i pomaže u prevladavanju poteškoća.

Ponekad se mogu pojaviti nejasnoće ili nedoumice koje sami ne mogu razjasniti. Pitajući za pomoć, mogu dobiti dodatna objašnjenja koja će im pomoći da bolje razumiju gradivo. Kada objašnjavaju svoje izazove ili pitanja drugoj osobi, to im pomaže konsolidirati vlastito znanje.
Kada potraže pomoć učitelja, vašu pomoći ili pomoć školskih kolega, to pokazuje njihovu spremnost za učenje i suradnju čime mogu izgraditi jače odnose s ljudima oko sebe koji podržavaju njihovo obrazovanje.

Slijedeći ove savjete za učenje i kontinuirano radeći na razvoju vještina učenja, mogu postići bolje rezultate u školi i osigurati temelje za uspješno akademsko putovanje.

 

Bitno je biti strpljiv i vjerovati u njihove mogućnosti. Učenje je proces koji zahtijeva vrijeme i trud, ali uz dosljednost i predanost, postizanje njihovih ciljeva postat će dostižno i ispunjavajuće iskustvo. Sretno!

Saznajte više o našim paketima za ponavljanje gradiva od 5. do 8. razreda.